De Pompestichting
De Pompestichting biedt onder meer Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg (LFPZ), en is hiermee binnen Nederland uniek in het behandelen van TBS-patiënten met een Long-stay indicatie. Kwaliteit van leven is een belangrijk doel in de LFPZ. Kim de Hair, Zorgmanager bij de Pompestichting, vertelde ons meer over hoe de prikkelarme kamers en het Soft meubilair van De Ridder Safe & Secure hier een bijdrage aan leveren.
Focus op kwaliteit van leven
“De bewoners van de LFPZ hebben allemaal in het verleden een delict gepleegd waarvoor ze TBS opgelegd hebben gekregen. Ze hebben vaak twee behandelpogingen ondergaan zonder het gewenste resultaat, namelijk terugkeer in de maatschappij met verantwoord risico. Hier ligt de focus niet meer op behandeling, maar op wonen en kwaliteit van leven. Door deze rust gaan ze soms toch weer openstaan voor behandeling, en zodoende hebben we over de afgelopen 10 jaar een uitstroom van zo’n 50% kunnen realiseren!” vertelt Kim trots. “Niet direct naar de maatschappij, maar wel een stap in de goede richting via uiteenlopende routes.”
Binnen haar rol is Kim onder ander verantwoordelijk voor het aansturen van het team, de personeelsbezetting en het mee-bewaken van de veiligheid op de afdeling. Hiervoor werkt ze veel samen met de behandelcoördinator. “Van oorsprong ben ik maatschappelijk werker. Hierbij begeleidde ik diverse cliënten van de polikliniek van de Pompestichting, waardoor ik erachter kwam dat ik dit wel een hele uitdagende doelgroep vond. Zodoende heb ik de doorstroom naar de Pompestichting gemaakt en heb ik de kans gekregen mij tot Zorgmanager te ontwikkelen,” vertelt Kim.
De prikkelarme kamer: een humane oplossing
Het komt af en toe voor dat een bewoner afgezonderd of zelfs gesepareerd moet worden, bijvoorbeeld vanwege gemoedstoestand of agressief gedrag. “In de eerste instantie kijken we of dit op de eigen kamer kan. Op de locatie hebben we daarnaast ook een special care unit: een prikkelarme ruimte met zachte wanden. Wanneer deze niet voldoende veiligheid biedt of al bezet is, kan de bewoner naar de prikkelarme kamer. Deze is buiten de afdeling geplaatst, waardoor hier ook geen omgevingsgeluiden zijn. Het laatste redmiddel is de separeer.”
“De separeer is erg kaal met enkel een poef, antischeurdeken en antischeurjurk. We willen het gebruik hiervan daarom zoveel mogelijk beperken. De prikkelarme kamer biedt gelukkig in veel situaties de uitkomst: in tegenstelling tot de separeer mag een bewoner hier zijn/haar eigen kleding aanhouden en kan hij/zij zelfs een boek en een bril krijgen. De ruimte is ingericht met het Soft meubilair van De Ridder Safe & Secure: er staat een bed, een kast, een bureau en een poef.”
Voorheen was de prikkelarme ruimte ingericht met een poef en een stalen bed. “Naast dat dit erg kaal is, kon het stalen bed door de bewoners gebruikt worden om zich aan te verwonden of kon hij als schild worden gebruikt. Dat moest dus anders,” legt Kim uit.
Soft meubilair in de prikkelarme kamer
“Doordat het Soft meubilair brandvertragend, hufterproof, vloeistofdicht en eenvoudig te reinigen is, voldoet het aan alle veiligheidseisen én gaat het heel lang mee. Bovendien is de service van De Ridder uitstekend: laatst had een bewoner met een pen tekens getekend in het meubilair, en hielp het team van De Ridder ons met tips om deze eraf te krijgen. Zo hoefden we geen nieuw meubilair aan te schaffen.”
Kim is ook te spreken over de uiterlijke kenmerken van het meubilair. “De meubels zijn verkrijgbaar in fijne kleuren, waardoor de ruimte gelijk een stuk prettiger is. Ze zijn ook nog eens makkelijk te verplaatsen als dat nodig is. We hebben inmiddels alle drie de prikkelarme ruimtes met dit Soft meubilair ingericht, en er zijn zelfs twee bewoners die de meubels op hun eigen kamer hebben staan”, vertelt Kim.
Bewoners verblijven lang niet alleen verplicht in de prikkelarme kamers: ze worden regelmatig als time-outruimtes gebruikt. “Als een bewoner bijvoorbeeld even wil schreeuwen of juist in totale stilte wil slapen, kunnen ze ook op verzoek gebruikmaken van de ruimtes. En dit wordt best regelmatig gedaan! Het is daarom fijn dat de ruimte prettig is ingericht.”
Humane oplossingen voor TBS-klinieken
Niet alleen binnen de Pompestichting, maar ook binnen andere TBS-klinieken ziet Kim een steeds sterkere neiging naar humanere oplossingen. “Binnen de LFPZ vinden we het belangrijk dat iemand zich gezien voelt en dat we een aangename leef- en werkomgeving creëren, niet in de laatste plaats omdat bewoners zich dan ook beter gaan gedragen. In de zoektocht naar een humanere inrichting biedt De Ridder Safe & Secure ons steeds weer goed advies en passende oplossingen.”
Meer weten over de Pompestichting? Bekijk dan hier hun website.
Zoek je een passende oplossing voor een specifieke uitdaging binnen jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op, of ervaar de oplossingen zelf middels een vrijblijvend bezoek aan onze belevingsruimte.